Kalknagel

 

Schimmel- of kalknagels komen verrassend vaak voor. Hoewel ze niet pijnlijk zijn kan een kalknagelinfectie als gevolg hebben dat je nagel geel of bruin verkleurt, er witte onregelmatigheden op de nagel verschijnen, ruwere randjes ontstaan en dat de nagel afbrokkelt. Als dit niet wordt behandeld kan de nagel uiteindelijk van de teen of vinger loskomen, wat erg pijnlijk kan zijn. Het goede nieuws is dat dit vrij makkelijk te behandelen is. Lees hier meer over nagelinfectie en kom erachter wat het inhoudt, wat de oorzaken zijn, de symptomen, behandelingen en hoe je het kunt voorkomen.

Kalknagel oorzaken

Kalknagelinfecties kunnen worden veroorzaakt door verschillende schimmels zoals candida, de schimmel die spruw veroorzaakt, maar vaak is het dezelfde soort schimmel die ook voetschimmel, of zwemmerseczeem veroorzaakt genaamd: Dermatofyt (ofwel Ringworm). De schimmels worden direct overgedragen van persoon tot persoon en bevinden zich in sokken, schoenen en tapijten. 

Hoe behandelt u een kalknagels van de teennagel.

Kalknagel symptomen

Er zijn duidelijke symptomen die duiden op een kalknagelinfectie. De volgende kenmerken kunnen je opvallen:

  • Je nagels beginnen er dof uit te zien en verliezen hun natuurlijke glans
  • De rand van de nagel verkleurt
  • Witte of gele vlekken in het midden van de nagel
  • Een verdikking van de nagel, die ook broos kan worden
  • De nagel brokkelt af en splijt, of komt zelfs los van de huid
  • Discomfort bij het dragen van schoenen, lopen, of lang staan

Als je deze symptomen herkent, dan is het belangrijk om snel te handelen. Als je de infectie niet behandelt bestaat er een kans dat het zich ook op de andere nagels verspreidt.

-Scholl Top Tip-
Kalknagel begrijpen

Informatie om te voorkomen dat een kalknagel zich ontwikkelt, kun je vinden in de rubriek Gezondheid voor de voeten.

De beautyroutine voor uw voeten

Ontspan!

Neem welverdiende rust na een lange dag en verwen uw voeten: ze zijn net zo hard aan het werk als u!

Volg de stappen

Behandeling voor Kalknagels

Behandeling is niet altijd noodzakelijk bij lichte gevallen van een kalknagelinfectie. Als symptomen daarentegen aanblijven en het om een serieuzere infectie gaat, dan is een antischimmel product zeer raadzaam.

Treatment is not always required for mild cases of fungal nail infection. However, if symptoms persist and the case becomes more severe, antifungal medication is highly-recommended.

De Scholl Kalknagel Behandelset bevat hygiënische wegwerpvijlen die zijn bedoeld om de toplaag van de nagel te weg te vijlen, waardoor de nagelstructuur zichtbaar wordt en de nagel er meteen mooier uitziet. Hier bevindt zich ook de schimmel, dus dit is de plek waar je de geavanceerde formule aanbrengt. De formule dringt diep in de nagel en zorgt ervoor dat de schimmel zich niet verder kan verspreiden of groter wordt.

Deze handeling zal in het begin vaak moeten worden herhaald. De nagel dient 1 keer per week te worden gevijld en de vloeistof dagelijks te worden aangebracht, voor 9 maanden lang. De vijlen mogen maar één keer worden gebruikt en dienen na gebruik te worden weggegooid om een nieuwe infectie te voorkomen.

Kalknagel voorkomen

Het voorkomen van een kalknagel is erg moeilijk, maar er zijn bepaalde zaken waar je rekening mee kunt houden om het risico op infectie te verlagen. Allereerst, vermijd het lopen op blote voeten in een vochtige omgeving. Zorg ervoor dat je voeten zijn beschermd (bijv. door het dragen van slippers) in ruimtes waar de kans op schimmelinfectie groot is, zoals openbare douches en zwembaden.

Het is daarnaast aan te raden om actie te ondernemen als je nagels zijn beschadigd. Dit biedt namelijk de gelegenheid voor de schimmel om binnen te dringen en zich te verschuilen onder de nagel, waar het zich voedt met de keratine van de nagel. Als je erg oude schoenen hebt, dan is het een goed idee om ze te vervangen, aangezien deze kunnen zijn geïnfecteerd met schimmel.

Tot slot, als je enige symptomen van zwemmerseczeem of voetschimmel bespeurt behandel dit dan ook zo snel mogelijk. Schimmel kan zich gemakkelijk naar je nagels verspreiden, waardoor het een kalknagelinfectie wordt.