Alles over hielkloven voorkomen en behandelen

Je huid is als het ware een menselijk schild: het beschermt je tegen vuil en infecties, maar bij beschadiging van de huid neemt deze bescherming af. Hielkloven zijn zo’n aandoening. Het is pijnlijk en kan zelfs ook invloed hebben op je zelfbeeld.

Hielkloven zijn kleine scheurtjes (kloofjes) in de huid rondom de hiel. Ontdek hier hoe voetverzorging en andere simpele trucjes je hierbij kunnen helpen. Lees hier meer over wat hielkloven precies zijn en hoe je het kunt behandelen.

Waarom scheurt de huid rondom je hielen?


Hielkloven zijn kleine scheurtjes in de huid rondom de hiel. Tijdens het lopen en staan wordt er door ons lichaamsgewicht druk op de hiel uitgeoefend, de huid rekt hierdoor een beetje uit. Een mix van droge huid en druk kan leiden tot een gebarsten huid of hielkloven, doordat de huid niet in staat is om het vochtlevel op peil te houden en hierdoor fragiel wordt. Je huid barst uit elkaar, waardoor hielkloven het gevolg zijn.

Wat zijn de symptomen van hielkloven?

In de eerste fase van deze aandoening begint de huid strak aan te voelen wanneer het op spanning komt te staan. Intense droogheid, jeuk en gevoeligheid zijn vaak de eerste signalen die het probleem aanduiden. Het aangetaste stuk huid kan uiteindelijk geel of bruin kleuren en heeft de neiging om aanzienlijk harder te worden.

In een verder gevormd stadium kan het voorkomen dat de hiel zo droog wordt dat hij wit of geel verkleurt, of zelfs rood met schilfering. De kloven kunnen zo diep zijn dat het zeer pijnlijk is om op blote voeten te lopen.


Wat veroorzaakt hielkloven?

Een uitgedroogde huid is één van de grootste oorzaken voor de vorming van hielkloven. Als de vochtbalans van de huid der mate is afgenomen zal de hiel een dikke en harde huid ontwikkelen als vorm van bescherming. Hierdoor is de huid onvoldoende in staat om goed te genezen.

In het begin zal je weinig last ondervinden van een gescheurde huid, maar als het niet tijdig wordt behandeld kan je uiteindelijk pijn ondervinden bij het lopen. Na verloop van tijd kunnen hielkloven gaan jeuken, pijnlijk aanvoelen en door de druk zelfs gaan bloeden. Er zijn verschillende factoren waardoor hielkloven kunnen worden veroorzaakt. Ga in je eigen routine eens na en bekijk hieronder welke factoren bij jou van toepassing zijn. Probeer hier je huidige gewoonten op aan te passen. Dit zijn de meest voorkomende factoren waardoor hielkloven worden veroorzaakt:

Gebrek aan vocht – De meest voorkomende oorzaak van hielkloven. De huid onder je voet is vaak erg droog, ruw en schraal. Dit komt doordat de huid rondom je hielen weinig zweetklieren bevat. Daarnaast zorgt vet ervoor dat de huid zacht wordt en het uitdroging voorkomt. Als je over het algemeen last hebt van een droge huid kan het sneller voorkomen dat je last krijgt van een gescheurde huid, doordat de huid minder elastisch is en kunnen de volgende factoren worden verergerd.
Tekortkomingen - Een gebrek aan vitaminen, mineralen en zink in je voeding kunnen invloed hebben op de huid van je hiel.
Druk – Door lang te staan tijdens werk, maar ook thuis kan je te maken krijgen met een gebarsten huid.
Veroudering van de huid ¬– Een dikke, droge huid verliest zijn elasticiteit naar mate we ouder worden waardoor de kans groter wordt dat de huid gaat scheuren.
Overgewicht – Je gewicht kan ervoor zorgen dat de druk toeneemt op het vetkussen van de hiel. Dit kan leiden tot expansie aan de zijkant van het vetkussen, waardoor de flexibiliteit van de huid afneemt en de druk op de voet toeneemt. Dit leidt tot hielkloven.
Open schoenen – Sandalen of open schoenen kunnen ervoor zorgen dat het vet onder de hiel naar de zijkant verplaatst, waardoor er rondom je hiel scheurtjes kunnen ontstaan. Het regelmatig verzorgen van je voeten bij het dragen van open schoenen is daarom erg belangrijk.
Hygiëne – Onhygiënische omstandigheden kunnen bepaalde zaken op je voet verergeren. Was daarom je voeten grondig en droog ze daarna goed.
Water – Water kan ervoor zorgen dat de natuurlijke oliën van de huid worden verwijderd met als gevolg een schrale en droge huid. Daarnaast kan het lang staan in vochtige ruimten, zoals de badkamer, zorgen voor hielkloven.
Krappe schoenen – Staan en lopen in krappe of te kleine schoenen kan ook leiden tot scheurtjes in de hielen.
Genetisch - Een natuurlijk droge of harde huid rondom de hiel kan een genetische factor zijn, waardoor hielkloven worden veroorzaakt.


Hielkloven behandelen

Er zijn verschillende behandelingen die helpen tegen droge voeten en hielkloven. Probeer voor de scheurtjes in je hiel eens een hydraterende behandeling die de bestanddelen Urealanal en Lanonline (wolvet) bevat. Regelmatig gebruik van een voetvijl kan ook helpen om de huid van je voeten zachter en soepeler te maken. Als een kloof dermate diep of pijnlijk is, dan is het verstandig om bij een specialist langs te gaan.

Hoe kan je hielkloven voorkomen?

Hielkloven of een gebarsten huid voorkom je natuurlijk liever dan dat je het geneest. Het is belangrijk dat je je voeten dezelfde aandacht en verzorging geeft als de rest van je lichaam. Zo is het dus goed om ook je voeten te hydrateren.

• Verzacht je huid snel door je voeten in warm water te dompelen
• Zorg ervoor dat je schoenen draagt die de voet goed ondersteunen en voldoende bescherming bieden. Vermijd krappe of te wijde schoenen.
• Limiteer het dragen van open schoenen zoveel mogelijk. Dichte schoenen helpen je voet namelijk om vochtig te blijven.
• Gebruik Scholl:
1. Scholl Herstellende Hielkloven Crème Active Repair K+
Geef je voethygiëne een boost met hydraterende crèmes en reinigende producten die je huid helpen soepel te blijven. Een effectieve manier om de vorming van hielkloven te voorkomen is door gebruik van een hydraterende crème. Scholl Herstellende Hielkloven Crème Active Repair K+ is een klinisch bewezen voetcrème die de gebarsten huid zichtbaar verbeterd.

Probeer het zelf en zie hoe de gebarsten huid verbetert. Breng de voetcrème 2 keer per dag aan op schone, droge voeten, en masseer de crème dusdanig in dat het volledig in de huid is opgenomen.

Blijf na volledig herstel van de huid de crème gebruiken om de hielen soepel en glad te houden.
2. Scholl Velvet Smooth Express Pedi Elektrische voetvijl
Een ander essentieel hulpmiddel voor de strijd tegen harde huid is de Scholl Velvet Smooth™ Express Pedi Elektrische voetvijl, die laag voor laag dode en harde huid kan verwijderen waardoor je voeten weer zichtbaar en voelbaar zacht en glad zijn.

Als de symptomen blijven bestaan, zelfs na behandeling, dan is het goed om met een huisarts of dermatoloog te praten. Het is altijd mogelijk dat er een andere oorzaak ligt achter je huidproblemen. Lees altijd de gebruiksaanwijzingen van het product en gebruik het product alleen zoals aangegeven.

 

De beautyroutine voor uw voeten

Ontspan!

Neem welverdiende rust na een lange dag en verwen uw voeten: ze zijn net zo hard aan het werk als u!

Volg de stappen

-Scholl Top Tip-
Ondersteun uw hielen

Als u gemakkelijk hielkloven krijgt, kies dan voor schoenen die de hiel ondersteunen om de druk te verminderen.